Kismama torna

A várandósság és a szülés egy természetes, egészséges folyamat. Nem betegség, hanem egy más, csodálatos élettani állapot.

 

A kismamáknak is szükségük van a mozgásra!

 

Az egészséges kismamákra régebben az orvosok rászóltak, hogy ne mozogjanak, mert árthat a magzatnak. Most már mindenki tudja, hogy lehet bátran!

 

A várandósság alatt végzett torna

hozzásegíthet a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz és szüléshez, kisebb az esélye a császármetszésnek, gyorsabban felépül az anya a szülés után, és hamarabb visszanyeri eredeti alakját.

Természetesen nem ebben az állapotban kell a kismamáknak a határaikat feszegetni, intenzíven alakot formálni, fogyókúrázni.

Ahogy elkezd változni, átalakulni a kismama szervezete, ahogy felkészül az új élet táplálására, ahogy növekszik a baba és növekszik a terhelés testükre, úgy változnak az igényeik is.

A testsúly növekedésével terhelődik a gerincoszlop, a medence és a lábak. Gyakoriak az izületi-, csípő- és hátfájdalmak. A pocaklakó növekedésével gyakoriak a légzési nehézségek.

A speciális gyakorlatok segítségével mindezen panaszok orvosolhatók!

 

A szülés után lévő anyák is

megtalálják a számukra szükséges regeneráló, erősítő gyakorlatokat.

Szülés után az első 6-8 hét az összeszokás ideje. A második hónap környékén a babának átláthatóbb lesz a napirendje, az anya is rutinosabb lesz és természetes igénnyé válik kicsit kimozdulni, más anyákkal találkozni.

Tökéletes választás, ha szeretnéd visszanyerni alakodat, megerősíteni izomzatodat.

repülés

 

Nem egy megerőltető mozgást kell elképzelni. Az órán minden izomcsoportot átmozgatunk, és az anyáknál nagy hangsúlyt kapnak a problémás területek (far-, comb- és hasizom) és a szoptatás, emelgetés miatt igénybe vett kar- és hátizom.

Videó: Life1 Corvin kismama torna

 

Mivel foglalkozunk az órán?

 

1. Keringést javító gyakorlatok
A várandósság alatt a testben keringő vér mennyisége növekszik. A kitágult erekben csökken a nyomás, a szívhez való visszaszállítás főleg az alsó végtagokban romlik, ezért válik gyakran vizessé, ödémássá a kismamák lába.

 

2. Gerinc mobilizáló, hátizom erősítő gyakorlatok
A várandósság során a növekvő méh miatt megnövekszik a has, előrebillen a medence, és ez megváltoztatja a gerincoszlop görbületeit. Megváltozik a test súlypontja, a mozgás nehezen koordinálhatóvá válhat.

A hátfájás oka a rossz testtartás, melyet a túlságosan homorú derék okozhat.

 

3. Mellizom gyakorlatok
A mell mirigyállománya és a mell súlya a várandósság alatt megnövekszik. A megnyúlás megelőzhető az izmok erősítésével.

 

4. Hasizom gyakorlatok (szülés után a megnyúlt hasfal megerősítésére!)

Az erős hasizom jobban támasztja a méhet, sőt a magzat kitolásakor is jobb a préselő erő hatásfoka, ha erősebbek a hasizmok. DE a hasizmok erejét még a várandósság előtt kell megszerezni. Ebben a 9 hónapban nem javasolt a hasizom erősítése, kifejezetten KÁROSAK az alulról indított lábemelő gyakorlatok. A hasizom az egyik legnagyobb izom, megfeszítéséhez nagy erőkifejtésre van szükség, a nagy nyomás miatt a várandósságra veszélyes lehet.

 

5. Csípő gyakorlatok

A csípő körüli izmok a medence helyes tartásában nagy szerepet játszanak, ezért fontos a csípőízületet mozgató izmok erősítése, nyújtása.

 

6. Medencefenék gyakorlatok

A medencét, a hasüreget alulról a gátizomzat más néven a medencefenék izomzata zárja le. Az alátámasztó és záró feladatát nehezebb ellátnia a várandósság alatt, mivel a növekvő méh súlya terheli, a hormonhatások lazíthatják szerkezetét, csökkentik rugalmasságát. Ezeket az izmokat a várandósság előtt kell megerősíteni, várandósság alatt túlnyúlását lehet megelőzni, illetve szülés után újra lehet erősíteni.

 

7. Egyensúly gyakorlatok

A megváltozott súlypont és a megváltozott alak könnyebb megszokását segítik, illetve az ágyéki gerinc szakaszt erősítik segítve a kibillent medence helyzetet az egészséges állapot felé alakítani.

 

8. Légző gyakorlatok

A szülés alatt a megfelelő légzés megtartása nemcsak a fájdalom megélését teszi könnyebbé, de igen komoly jelentőségű a magzat oxigénellátásának fenntartása céljából, valamint az anyai izomerő jobb kihasználását illetően is.

 

9. Relaxáció

A relaxáció a tudatos lazítási képesség megtanulását jelenti, csökkenti a szorongást, kedvezően befolyásolja a lelki folyamatokat. Segít az egész napos munka után megpihenni, befelé koncentrálni, ráhangolódni a növekvő pocaklakóra. Növeli az anya türelmét, segíti a ráhangolódást a csecsemőre.