Pilates

HableányA XXI. sz. folyamatosan pörgő életritmusában napi feladataink ellátásához egyre inkább fontossá válik testünk összehangolt működése, izmaink ereje és mozgékonysága. Felgyorsult világunkban egyre csak nő a terhelés, az emberek sokat aggódnak, az ülőmunka és mozgásszegény életvitel miatt egyre rosszabb az emberek testtartása, közérzete, testtudata.

Mi az a Pilates?

A Pilates módszer egy olyan fantasztikus mozgástechnika, mely sérülésmentesen erősíti testünket, miközben fokozza mozgékonyságunkat, hogy hétköznapjainkban biztonságosan, könnyedén és örömmel végezhessük tevékenységeinket. Középpontjában a stabilitás áll, gyakorlataival növeli a fizikai erőnlétet, javítja a beidegződött rossztartás- és mozgásmintákat, felpezsdíti az elmét és emelkedetté teszi a lelket. A mélyrétegű törzsizmok erősítésére, nyújtására koncentrál, miközben az egész testet egyszerre tetőtől talpig átmozgatja. A gyakorlatokra jellemző a finom áramlás, mely energetizálja a testet-lelket, lágyságot és szépséget ad a mozgássorozatnak.

Milyen hatásai vannak még?

  • hatékony derék-, hátfájás, más mozgásszervi fájdalmak (térd, csípő, vállöv, nyak) csökkentésében
  • hosszú távon az izomzat ruganyosabbá, erősebbé, stabilabbá válik
  • elsősorban izületeid mozgástartománya változik és az izom megfelelő állapotának helyreállítása, amikor már képes a test a komplexebb, nehezebb gyakorlatok kivitelezésére, akkor már alakformáló és anyagcsere fokozó hatása is van
  • a tüdő és légzési kapacitás hatékonyabbá válik a légző izmok megerősödése által
  • javítja a test egyensúlyát a stabilizáló izmok helyrerakásával
  • mindennapi mozgás könnyedebbé, harmonikusabbá válik
  • egészséges, erős, rugalmas gerinc

Milyen az óra felépítése?

SzázasAz óra ráhangolódással kezdődik, mely a résztvevőket a megfelelő lelki állapotba hozza, hogy a Pilates alapelveket betartva a lehető legnagyobb figyelemmel tudják elvégezni a gyakorlatokat. Az óra fő része különböző erősítő és mozgékonyságnövelő gyakorlatokból tevődik össze. Az óra célkitűzése köré vannak felépítve a mozdulatok, csoportra szabottan. A Pilates órák alatt 10 ismétlésszámnál nem végzünk többet, ugyanis nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezzük a hangsúlyt. Így egy óra keretében akár 10-15 gyakorlatot is elvégezhetünk.

A pilates óra időtartama 50-55 perces. Ezt követi egy 5-10 perces relaxációs rész, ahol az órai munka után a jól megérdemelt pihenést adjuk meg testünknek, szellemileg felfrissülünk, feltöltjük magunkat energiával.

Az óra lezáró részében a vendégek visszatérnek a hétköznapok világába, ebből az elmélyült, koncentrált állapotból. És egy jó közérzettel, javult testtartással, nyugodt lélekkel, tiszta fejjel, elegáns mozgással gazdagodva térhetnek haza.

Ez a mozgásforma nem emeli a pulzusszámot, a törzsre és a hátra fókuszál elsősorban. A gyakorlatok teljes mértékben egyénre szabhatók, különböző alternatívákkal lehet dolgozni. Kortól, nemtől, erőnléttől függetlenül mindenki számára ajánlottak! A gyakorlatok során és a kis csoport sajátosságaként mindenki személyes odafigyelést kap.

Az elsajátított élmények a napi funkcionális tevékenységek mellett végezhetők, más sporttevékenységekbe beépíthetők.