Stretching

jóga ingyenes II

 

Mindenfajta sportmozgásnak, edzésmunkának elengedhetetlen része a nyújtás (stretching), lazítás. Segítségével hatásosan lehet nyújtani az izmok hosszát, és így javítani lehet az ízületek mozgékonyságát, s könnyebben megtarthatóvá válik az izom-ízület egyensúlya az emberi testben.

 

 

A stretching az ízületek mozgásterjedelmének, izmaink megnyúló képességének fejlesztését, megőrzését jelenti.

 

Célja,

a megrövidült izmok egészséges hosszra való nyújtása, a sérülésveszély és izomláz csökkentése, az izomegyensúly megőrzése, az ízületi mozgásterjedelem javítása, pszichés ellazulás elősegítése.

Kiegészítése lehet bármely edzésfajtának, ahol azért dolgozunk, hogy erősebbé, állóképesebbé váljunk. Fontos szerepe van a nyújtásnak az emberi test egészséges fejlődésében, szinten tartásában, ugyanúgy, mint hogy fontos, hogy izomzatunk erős is legyen. A nyújtás fontos tényező abban is, hogy a testtartás és a mozgás természetes, harmonikus legyen.

Túlzott, nem megfelelő vagy nagyon kevés igénybevétel esetén izmaink hajlamosak megrövidülni, ami romló teljesítőképességet, nagyobb sérülékenységet és görcskészséget eredményez rövidtávon, hosszútávon pedig az ízületekben és a csontozatban degeneratív folyamatokat indíthat el (pl.: porckopás, meszesedés, csontok formájának megváltozása).

 

A stretching óra nem pusztán passzív nyújtás, hanem stabilizációs, erősítő tréning is.

 

Mindenki számára ajánlott, akik hosszasan egyoldalú fizikai terhelésnek vannak kitéve (ülés, állás, autóvezetés…), akik aktívan sportolnak, és szeretnék megőrizni izmaik természetes hosszát, illetve szeretnék megelőzni a sérüléseket, akik egyszerűen csak lazítanának egy kemény edzés vagy hosszú munkanap után.

 

Milyen az óra felépítése?

A nyújtó gyakorlatsorokat bemelegítés után, lassan, türelemmel, kontrolláltan hajtjuk végre. Fejtetőnktől indulva és testünkön végig haladva módszeresen átmozgatjuk izmainkat. Felmelegített izomzatunkat az egyes testhelyzetekben 7-15 másodpercig megfeszítjük, majd pár másodperc erejéig elernyesztjük. Ezután 10-15 másodpercre nyújtó pozícióba helyezzük. 20 másodperces pihenőkkel egybekötve 2-3-szor ismételjük.

Az óra végén teljesen ellazulva úgy érezhetjük, mintha megfiatalodott volna a testünk. A testi megnyugvás elősegíti a lelki megpihenést is. A fokozott stresszoldó hatást a relaxációs zenékkel és a hosszú, mély be- és kilégzésekkel érjük el.