Gerinctorna

Testünk rengeteg jelet küld pillanatnyi állapotáról, olyan, mint egy segítő térkép a belső kincseinkhez. A drasztikusabb fájdalmak már erősödő, nagy eséllyel többszöri felszólításai a testnek.

Mi is van az óra középpontjában?

Természetesen GERINCoszlopunk állapota, egészsége. Őszintén megláthatjuk, mennyire tartjuk karban testünk tartóoszlopát, a törzs izomzatát és teherbírásának fejlesztésére mennyi időt fordítunk. Törzsünk erejét folyamatosan használjuk, az órán igyekszünk visszaállítani egyensúlyát. Így hétköznapjaink könnyedebbé válhatnak, főleg ha a helyes tartást beépítjük mindennapi cselekedeteinkbe is.

Gerincünk kettős funkciót lát el. Először is törzsünk szilárd tengelyét adja, tartja testünket. Másodszor pedig központi idegrendszerünk részének, a gerincvelőnek nyújt biztonságos, védett helyet.

Az órán közösen azon dolgozunk, hogy:

  • törzsizomzatunk, farizmunk erős legyen, egy jó közérzetet alakítsunk ki,
  • tudatosítsuk és felvegyük a kapcsolatot törzsünk mélyen fekvő izomrétegeivel,
  • ennek fényében újratanuljuk, és jó szokássá alakítsuk a helyes testtartást,
  • a helytelen, régóta berögzült testtartást, mozgásmintákat próbáljuk lecserélni,
  • gerincünk nyaki-, háti-, ágyéki szakaszát egészségesebbé, mozgékonyabbá tegyük,
  • egyszerre erősítsük és nyújtsuk gerincünk, hogy fellélegezhessen, rugalmasabbá válhasson.

A gyakorlatok segítségével lazítjuk, átmozgatjuk a csigolyáinkat, nyújtjuk a fáradt, merev, megrövidült izmainkat.

Milyen az óra felépítése?

Az óra első 25 percében álló helyzetben végzünk gerinc erősítő, illetve nyújtó gyakorlatokat. Elindulunk a nyaki szakasztól egészen az ágyéki gerinc szakaszig. Majd folytatjuk az óra következő 25 percét a talajon elhelyezkedve.

Az óra lezáró részében egy 5-10 perces relaxációs lehetőség van, ahol az órai munka után a jól megérdemelt pihenést adjuk meg testünknek. Szellemileg felfrissülünk, feltöltjük magunkat energiával. Majd visszatérünk a hétköznapok világába, ebből az elmélyült, koncentrált állapotból. És egy jó közérzettel, javult testtartással, nyugodt lélekkel, tiszta fejjel, elegáns mozgással gazdagodva térhetünk haza.